Samen verder werken aan het Buikslotermeerplein in 2017

31 oktober 2016

Op maandag 11 oktober 2016 kwamen op initiatief van de organisatie Grote Plein, 54 bewoners, ondernemers, ontwikkelaars en ambtenaren bijeen om na te denken over een leuker en mooier Buikslotermeerplein in 2017. Verdeeld over 4 tafels haalde Grote Plein ideeën op voor het Olof Palmeplein, activiteiten, de publieke ruimte en een ‘inspirerende knaller’.

Eén van de ideeën voor het Olof Palmeplein is het bieden van een podium voor lokale initiatieven. Hierbij kan worden gedacht aan demonstraties van dansscholen of sportverenigingen die één of twee keer per maand plaatsvinden. Een ander idee is de herinrichting van de kleine groenzone en het pleintje voor de noordelijke flat. Verder kwam het viaduct nabij de flats nog aan de orde. Het idee is om deze te schilderen in dezelfde stijl als de schilderplannen voor het Waddenwegviaduct.

Activiteiten

De deelnemers aan de activiteitentafel opperden vele ideeën, zoals een openlucht bioscoop, een kerstmarkt, een bakprogramma: Heel Noord Bakt en een jongerenpodium. Tot slot werd een jaarkalender voorgesteld om mensen uit het gebied in het zonnetje te kunnen zetten.

Publieke ruimte

In de publieke ruimte is eenheid van belang. Dit kan bij het Buikslotermeerplein gecreëerd worden door bijvoorbeeld een route vanuit het bus- en metrostation aan te leggen met bomen, plantenbakken en straatverlichting in herkenbare kleuren en vormen. Voor de jongeren werd een canvas voor ‘streetart’ voorgesteld.

Inspirerende knaller

Men wil de komende jaren het gebied een boost geven met een tijdelijk, aansprekend multifunctioneel stadspark, zoals een van de aanwezigen het noemde. Meer ruimte voor groen, horeca, sport en recreatie was de wens met vooral ruimte voor openbare sportvoorzieningen om meer jongeren te trekken. Er wordt aan basketbal, volleybal, voetbal en skaten gedacht. Verder werd gesproken over ‘een groots gebaar’ – bijvoorbeeld in de vorm van een kunstwerk – als inspirerende knaller.

Denk- en werktank

Aan het einde van de avond is de opbrengst een ‘denk- en werktank’ die maandelijks samenkomt om met elkaar nog actiever te werken aan een leuker Buikslotermeerplein. Deze groep gaat onderzoeken of bovenstaande ideeën mogelijk zijn en op welke termijn.

Meedenken en -werken?

Wilt u ook graag meedenken en -werken? Meld u dan aan via info@groteplein.nl

foto Hans van der Vliet